Βάλια Λουτριανάκη2017-08-24T06:55:25+00:00

Λουτριανάκη Βάλια

Η Βάλια Λουτριανάκη (www.valialoutrianaki.com) είναι κλασική φιλόλογος (DEA, Paris IV-Sorbonne) και υποψήφια διδάκτορας του Τομέα Παιδαγωγικής (ΕΚΠΑ-ΦΠΨ) με πεδίο έρευνας τη «Ρητορική ως μέθοδο και ως αντικείμενο διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και με επόπτρια την καθ. κ. Ευ. Φρυδάκη. Το 2010-11 διεξήγαγε σε δείγμα 160 μαθητών, έρευνα σχεδιασμού εγκεκριμένη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με βάση το καινοτόμο πρόγραμμα «Τεισίας» για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης.

Το 2011 επελέγη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο λαμβάνοντας την 4η θέση στην αξιολόγηση φακέλου 168 υποψηφίων ως επιμορφώτρια για τα Προγράμματα Σπουδών του «Νέου Σχολείου». Πραγματοποίησε, ως μέλος της ομάδας των 35 επιλεγμένων επιμορφωτών, σεμινάρια σε διάφορες πόλεις εκτός Αθηνών.
Από το 2001 διδάσκει στο Αρσάκειο Ψυχικού και στους ετήσιους ομίλους ρητορικής τέχνης,  δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων ηγεσίας. Είναι υπεύθυνη σχεδιασμού των θερινών Εργαστηρίων Ηγεσίας «Σκέψη – Λόγος – Δράση» για παιδιά και εφήβους. Συμμετέχει στην ομάδα του σχολείου που πραγματοποιεί πρόγραμμα Erasmus+  με θέμα «Music Connects Europe». Συντονίζει δράσεις για το Δίκτυο Σχολείων της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας «ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π.» και για το ASP-NET της UNESCO.

Από το 2015 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του διετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ρητορική: θεωρία και πράξη» με αντικείμενα διδασκαλίας «Διαθεματικές προσεγγίσεις της ρητορικής με άλλες τέχνες και επιστήμες», «Σχεδιασμός βιωματικών προγραμμάτων στη μη τυπική εκπαίδευση» και «Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων» (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΕΚΠΑ).

Έχει σχεδιάσει για τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία ετήσιο πρόγραμμα Αγωγής Προφορικού Λόγου για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ως μέρος του αναλυτικού προγράμματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και πρόγραμμα για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης στο Δημοτικό. Επίσης, υπό έκδοση είναι τα ετήσια προγράμματα «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης», «Λέσχη φιλαναγνωσίας και προφορικής έκφρασης», «Εργαστήριο φαντασίας», «Γραφείον Ιδεών©» και «Μικροί Ηγέτες©».

Από το 2015 είναι μόνιμη συνεργάτιδα του Μουσείου Ηρακλειδών και υπεύθυνη σχεδιασμού του κύκλου εργαστηρίων «Λόγος και Σκέψη».

Το 2017 ήταν συνδιοργανώτρια και υπεύθυνη εργαστηρίων στην 1η Κατασκήνωση Ρητορικής Τέχνης – SpeakEasyCamp (speakeasycamp.weebly.com), που πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο για 120 εφήβους 14-17 ετών και αποφοίτους.

Έχει συμμετάσχει, για πέντε έτη, στην ομάδα σύνταξης λεξικών της Νέας Ελληνικής του καθ. Γ. Μπαμπινιώτη.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο για την Α΄, Β΄, Γ΄, Γυμνασίου (2006).

Έχει εκδώσει αναλύσεις της Ελένης, της Οδύσσειας και της Ιλιάδας.

Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 80 ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια για τη ρητορική και τη δημιουργική σκέψη σε επιστημονικά συνέδρια και ως προσκεκλημένη πανεπιστημιακών τμημάτων, σχολικών συμβούλων, συνδέσμων φιλολόγων, Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων (βλ. σχετικό δημοσίευμα: http://www.kathimerini.gr/44668/article/epikairothta/ellada/o-teisias-3anafernei-sta-sxoleia-th-rhtorikh-paideia).
Από το 2005, με θεωρητική υποστήριξη και επιμόρφωση καθηγητών σε εθελοντική βάση (έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 1.000 καθηγητές) συμβάλλει στη δημιουργία και λειτουργία ρητορικών ομίλων σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Το 2009 ίδρυσε τον Όμιλο Ρητορικής Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ) και το 2017 τον Ρητορικό Όμιλο του ΕΚΠΑ.

Από το 2012 συντονίζει τον Ρητορικό Όμιλο Εκπαιδευτικών με μέλη 25-30 εκπαιδευτικούς από την Αττική και αρκετούς εγγεγραμμένους για τις διαδικτυακές συναντήσεις.

Από το 2013 συντονίζει το «Εργαστήριο Φαντασίας» και τους «Μικρούς Ηγέτες©» στο «Στέκι του Παιδιού» (Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού), όπου συμμετέχουν δωρεάν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει διατελέσει μέλος οργανωτικής επιτροπής ή/και κριτής σε ρητορικούς αγώνες, όπως της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Υπουργείου Παιδείας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σχολείων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Πάτρα, καθώς και στους Παγκόσμιους Αγώνες Μαθητικού Debate (WSDC, 2009).

Είναι εμπνεύστρια και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής και επιστημονικής Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση από το 2009 (www.rhetoricedu.com). Συντονίζει το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Το 2016 συνέστησε την Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος», στην οποία συμμετέχουν κυρίως απόφοιτοι-πρώην μέλη μαθητικών ρητορικών ομίλων και απόφοιτοι του ΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη».

Είναι επίσημη TEDed Club Leader και  SpeakersTeam Mentor στη διοργάνωση  [email protected] (http://www.tedxkidsilissos.com/).

Ασχολείται από το 1992 με την επιμέλεια εκδόσεων και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους, ιδρύματα και φορείς (Ακαδημία Αθηνών, Βουλή των Εφήβων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.).

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο, που εκδίδει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, και υπεύθυνη έκδοσης του ηλεκτρονικού διεθνούς περιοδικού Ρητορική Παιδεία (υπό έκδοση).

Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.

Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις μεγάλης διάρκειας και σχετικές με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα: επικοινωνία, εκπαιδευτικό δράμα / θέατρο στην εκπαίδευση, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης), κοινότητες μάθησης, κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο, εκπαίδευση ενηλίκων, εκπαίδευση αποτελεσματικού δασκάλου και δημιουργική επίλυση συγκρούσεων, δημιουργική γραφή, νέες τεχνολογίες και διαδραστικός πίνακας στην εκπαίδευση (ομάδα E-Twinning), εκπαίδευση μέσω Τέχνης, πρόγραμμα INTOOL, Τhe Synoikisis Project on Ancient Leadership  κ.ά.

Είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά, τον Νίκο (5,5 ετών) και τη Μαρία-Ειρήνη (7,5 ετών), με την οποία συνεργάζεται για τη συγγραφή σειράς παραμυθιών.

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 6944414077, 210-6740829